По традиция Административен съд-Видин стартира информационната кампания Ден на отворените

...
 По традиция Административен съд-Видин стартира информационната кампания Ден на отворените
Коментари Харесай

Проведоха Ден на отворените врати в Административен съд-Видин

 По традиция Административен съд-Видин започва осведомителната акция „ Ден на отворените порти “ в границите на „ Международния ден на правото да знам “ - 28 септември. Събитието се организира в правосъдни зали 1, 2 и 3 с повече от 100 възпитаници и техните преподаватели от учебните заведения СУ „ Цар Симеон Велики “, ГПЧЕ " Йордан Радичков ", ПГТ „ Михалаки Георгиев “, ПГ " Проф. доктор Асен Златаров “, ППМГ " Екзарх Антим I ", СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, всички от Видин, жители и публицисти. 
Специален посетител бе Владко Вълчев – ст. специалист по публични науки, гражданско обучение и вяра в Регионалното ръководство на образованието-Видин. 
Поради засиления интерес и желанието на доста възпитаници да вземат участие в самодейността, всички правосъдни зали отвориха порти. Магистратите арбитър Антония Генадиева - ръководител на Административен съд-Видин, арбитър Росица Славчева, арбитър Биляна Панталеева, арбитър Николай Витков и правосъдният асистент Магда Иванова се разделиха на екипи, с цел да обзет всички участници. 
Акцентът на мероприятието е петнадесетгодишнината от основаването на административните съдилища в България, като една от най-значимите промени в нашата правосъдна система, след приемането на Конституцията на България през 1991г. 
На понятен език, магистратите срещнаха присъстващите с активността на съда от 2007 година досега. Участниците имаха опция да се допрян до историята, фотоси и основни моменти от живота на съда, показани през призмата на документалния филм МИСИЯ " СПРАВЕДЛИВОСТ " – ИЗПЪЛНЕНА, 15 години Административен съд – Видин. Те схванаха, че главната задача на институцията е гарантирането на правата и законните ползи на жителите и на юридическите лица при взаимоотношенията им с държавните органи.
Говорейки за административното правораздаване, за неговото минало, настояще и бъдеще, Административен съд-Видин реши да провокира вниманието и интереса на младежите и да и насърчи всеки верен отговор, като разгласи регионален конкурс с решение на проблем. В рамките на месец всички искащи възпитаници ще могат да изпратят своите отговори на имейл: или в регистратурата на съда. Участниците с най-аргументирани отговори, ще получат материални награди, а останалите възпитаници ще получат грамоти за присъединяване. 
Регламентът за присъединяване е качен в уеб страницата на съда и всеки може да се запознае с него. 
Официалното награждаване на участниците от състезанието, ще се състои на 14.11.2022 година от 11 часа в постройката на Административен съд-Видин, като самобитен край на самодейността „ Ден на отворените порти “. 
Провеждането на Деня на отворените порти е част от осведомителната акция на Висшия правосъден съвет под наслов „ Открито за правосъдната власт “, с която се цели реализиране на по-добра осведоменост за работата на правосъдната система, повишение на правната просвета на жителите, и подсилване на доверието на обществото в българското правораздаване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР